1 § Yhdistyksen tiedot
Yhdistyksen nimi on Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteiden opiskelijain yhdistys Enklaavi ry. ja sen kotipaikka on Lappeenrannan kaupunki. Yhdistys on ainejärjestö, jota kutsutaan killaksi.
2 § Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kauppatieteitä opiskelevien etujärjestönä tehostaen ja helpottaen jäsenten opiskelua. Lisäksi tarkoituksena on lisätä taloudellista tietoutta yliopistossa ja sen ulkopuolella sekä toimia molemminpuolisessa vuorovaikutuksessa talous- ja elinkeinoelämän kanssa taloudellisen ja henkisen kasvun edistämiseksi.
3 § Yhdistyksen toiminta
Yhdistys toimii kansanvaltaisten pyrkimystensä edistämiseksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteiden opiskelijain keskuudessa, järjestää kokous-, keskustelu-, esitelmä-, luento-, tiedotus-, huvi- ja ekskursiotilaisuuksia, kehittää opintoneuvontaa ja opintotyötä sekä toimii yhteistyössä vastaaviin tavoitteisiin pyrkivien kerhojen ja yhdistysten kanssa. Yhdistys voi omistaa kiinteää omaisuutta, vastaanottaa jälkisäädöksiä ja lahjoituksia, kerätä asianomaisella luvalla varoja sekä kantaa ja vastata. Yhdistys voi myös lahjoittaa muille yleishyödylliseksi luokiteltaville yhteisöille vähäiseksi katsottavia lahjoituksia katsoessaan näiden toiminnan edesauttavan Enklaavi ry:n jäsenten hyvinvointia. Yhdistys voi myös jakaa yhdistyksen toiminnassa ansioituneille stipendejä ja ansiomerkkejä. Nämä jaetaan erillisen merkkiohjesäännön mukaisesti.
4§ Yhdistyksen kieli
Yhdistyksen virallinen kieli on suomi.
5§ Yhdistyksen jäsentyypit
Yhdistyksen jäseniä voivat olla varsinaiset jäsenet, kunniajäsenet ja kannattajajäsenet.
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kauppatieteiden tutkintoa suorittava opiskelija. Hallitus voi hyväksyä varsinaiseksi jäseneksi myös muita henkilöitä.
Yhdistyksen kunniajäseneksi voi yhdistyksen hallitus kutsua yhdistyksen toimintaa ansiokkaasti tukeneita henkilöitä.
Yhdistyksellä voi olla myös kannattajajäseniä. Kannattajajäsen on joko luonnollinen tai juridinen henkilö.
6§ Jäsenmaksut
Varsinaiset jäsenet suorittavat jäsenmaksun liittymishetkellä, ja se on voimassa koko jäsenyyden ajan. Kannattajajäsenet ovat velvollisia suorittamaan vuotuisen jäsenmaksun, kun taas kunniajäsenillä ei ole jäsenmaksuvelvoitetta. Sekä varsinaisten jäsenten että kannattajajäsenten jäsenmaksujen suuruus päätetään yhdistyksen vuosikokouksessa.
7§ Äänioikeus
Yhdistyksen jäsenistä ainoastaan varsinaiset jäsenet ovat äänioikeutettuja yhdistyksen kokouksissa ja käytettävissä yhdistyksen luottamustehtäviin. Kannattaja- ja kunniajäsenillä ei ole äänioikeutta, eikä heitä voida käyttää yhdistyksen luottamustehtävissä.
8§ Jäsenen erottaminen
Yhdistyksen jäsen voidaan yhdistyksen kokouksessa 2/3 äänten enemmistöllä erottaa yhdistyksestä, jos hän toiminnallaan yhdistyksessä tai sen ulkopuolella estää yhdistyksen päämäärien toteutumista tai vahingoittaa sen mainetta. Tämä päätös on vahvistettava seuraavassa yhdistyksen kokouksessa yksinkertaisella äänten enemmistöllä.
Hallitus voi erottaa yhdistyksen jäsenen hänen siirtyessään opiskelemaan toiseen yliopistoon tai oppilaitokseen edellyttäen, ettei siirtyjä enää suorita kauppatieteiden opintoja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.
9§ Jäsenen eroaminen
Varsinaisen jäsenen suoritettua kauppatieteellisen ylemmän korkeakoulututkinnon tai hänen opinto-oikeutensa päättyessä tulee hänen erota yhdistyksestä tai hänen on ilmaistava tahtonsa jatkaa jäsenyyttään kannattajajäsenenä. Jäsenen, joka haluaa muun syyn johdosta erota yhdistyksestä, on siitä kirjallisesti ilmoitettava yhdistyksen hallitukselle tai ilmoitettava siitä yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan.
10§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukset ovat vuosikokous, joka pidetään helmi- maaliskuussa ja syyskokous, joka pidetään marras-joulukuussa. Kokouksesta on ilmoitettava vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta yhdistyksen verkkosivuilla ja sähköpostilistalla sekä kunnia- ja kannattajajäsenille lähetettävillä kokouskutsuilla.
Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, mikäli:
- yhdistyksen kokous niin päättää tai
- hallitus tekee siitä aloitteen tai
- vähintään 30 äänioikeutettua jäsentä tai 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta vaatii.
Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, kun se on sääntöjen mukaisesti koolle kutsuttu. Yhdistyksen kokouksissa pidetään pöytäkirjaa, jonka kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja pöytäkirjantarkastajat varmentavat allekirjoituksillaan. Yhdistyksen kokouksissa suoritettavissa äänestyksissä tehdään päätökset yksinkertaisella äänten enemmistöllä, ellei näissä säännöissä ole muilta osin toisin määrätty. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Asia pöydätään, jos sitä yhdistyksen kokouksessa 1/3 kokouksen osanottajista vaatii. Pöydätty asia on otettava esille seuraavassa kokouksessa, jossa siitä on myös päätettävä.
11§ Vuosikokouksessa käsiteltävät asiat
Yhdistyksen vuosikokouksessa on käsiteltävä mm. seuraavat asiat:
1) esitetään yhdistyksen vuosikertomus, tilit ja toiminnantarkastajien lausunto
2) vahvistetaan tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta
3) päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle tai niistä toimenpiteistä, joihin yhdistyksen hallinto tai toiminnantarkastajien lausunto ehkä antaa aihetta
4) päätetään eri jäsenryhmien jäsenmaksujen suuruus
5) esitetään toimintasuunnitelma ja talousarvio
12§ Syyskokouksessa käsiteltävät asiat
Syyskokouksessa on käsiteltävä mm. seuraavat asiat:
1) valitaan seuraavaksi toimikaudeksi hallitus
2) valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi varatoiminnantarkastajaa seuraavaksi toimikaudeksi
3) valitaan seuraavaksi toimikaudeksi henkilöt muihin yhteisöihin, joissa yhdistyksellä on vakinainen edustus
13§ Hallituksen valinta
Yhdistyksen syyskokous valitsee yhdistyksen hallituksen, johon kuuluvat yhdistyksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, talousvastaava sekä 1-8 muuta jäsentä, joille hallitus määrittelee tehtäväalueet. Edellä mainitut henkilöt valitaan kalenterivuodeksi kerrallaan. Hallitus voi valita avukseen tarpeelliseksi katsomiaan toimikuntia.
Hallitus valitaan seuraavanlaisella listamenettelyllä:
- syyskokous päättää seuraavan vuoden hallituksen koon sääntöjen puitteissa
- valitaan hallituksen puheenjohtaja äänten ehdottomalla enemmistöllä
- kuullaan valitun puheenjohtajan ehdotus hallituksen kokoonpanosta sekä kokouksen mahdolliset vastaehdotukset, joissa hallitus tulee esitellä kokonaisuudessaan
- mikäli vastaehdotuksia tulee, valitaan hallituksen kokoonpano esitetyistä listoista äänten ehdottomalla enemmistöllä
14§ Hallituksen kokoukset
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on puheenjohtaja, tai hänen ollessaan estyneenä, varapuheenjohtaja ja vähintään puolet jäsenistä.
Hallituksen kokouksessa äänestys ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Tasatilanteessa puheenjohtajan ääni ratkaisee, paitsi vaaleissa arpa. Hallituksen kokouksessa asia voidaan pöydätä, mikäli 1/3 äänioikeutetuista sitä vaatii. Pöydätty asia on päätettävä seuraavassa kokouksessa.
15§ Yhdistyksen nimenkirjoittajat
Hallituksen puheenjohtajalla on oikeus kirjoittaa yhdistyksen nimi yksin. Lisäksi hallituksen varapuheenjohtajalla, talousvastaavalla ja yrityssuhdevastaavalla, on oikeus kirjoittaa yhdistyksen nimi siten, että vähintään kaksi heistä kirjoittavat nimen yhdessä. Nimenkirjoitusoikeus voidaan myöntää myös muulle luottamushenkilölle hallituksen kokouksen päätöksellä.
16§ Hallituksen erottaminen ja eroaminen
Yhdistyksen kokous voi erottaa hallituksen tai sen jäsenen kesken toimikauden, mutta tällöin on erottamisesta mainittava kokouskutsussa.
Jos hallitus kesken toimikauden erotetaan tai se eroaa tehtävästään, hoitaa se välttämättömät hallitukselle kuuluvat tehtävät siihen saakka, kunnes uusi hallitus on yhdistyksen kokouksessa valittu. Jos hallituksen jäsen erotetaan tai hän eroaa kesken toimikauden, kutsuu hallitus tarvittaessa yhdistyksen ylimääräisen kokouksen koolle täydentämään hallitusta.
17§ Yhdistyksen toimikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen toimi- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilit on jätettävä toiminnantarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta, ellei kaikkien osapuolten välillä toisin sovita. Toiminnantarkastajien tulee palauttaa tilit viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
18§ Sääntömuutokset
Sääntöjen muutokset on hyväksyttävä kahdessa perättäisessä vähintään kahden viikon väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa. Ensimmäisessä kokouksessa sääntöjen muutoksen hyväksymiseen vaaditaan ¾ enemmistö annetuista äänistä ja yksinkertainen enemmistö toisessa kokouksessa, jossa säännöt on hyväksyttävä muuttumattomina edellisestä käsittelystä.
19§ Yhdistyksen purkaminen
Yhdistyksen purkamisesta on päätettävä kahdessa vähintään kuukauden väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa vähintään ¾ äänten enemmistössä. Jäljelle jääneet varat on luovutettava Enklaavi ry:n alumniyhdistykselle käytettäväksi toiminnan edistämiseen jälkimmäisen purkukokouksen tarkemmin päättämällä tavalla.
20§ Muut huomiot
Muutoin yhdistyksen toiminnassa noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain säännöksiä.
21§ Voimaantulo
Nämä säännöt ovat astuneet voimaan yleiskokouksen päätöksellä 28.04.2017