Vuosijuhlat 2021

Joulukuussa pääsemme juhlimaan 30-vuotiaan Enklaavi ry:n vuoden hienointa ja ikimuistoisinta tapahtumaa, kun rakas ainejärjestömme täyttää jälleen vuosia. Enklaavin vuosijuhlat ovat opiskelijayhteisömme arvokkain ja akateemisia perinteitä eniten vaaliva tapahtuma. Juhlia vietetään 10.12.2021 yhdessä opiskelutovereidesi ja kutsuvieraiden kanssa. Vuosijuhlien järjestämisestä vastaavat vuosijuhlavastaavat, joiden apuna häärivät muun muassa vuosijuhlatoimiryhmä.

Etiketti

Illallisjuhlassa noudatetaan perinteistä etikettiä. Tarkastathan tärkeimmät seikat ennen illallisjuhlaan valmistautumista! Noudattamalla etikettiä pystymme yhdessä luomaan juhlalle arvoisensa tunnelman.

Yleiset käytössäännöt

Juhlaan on syytä saapua ajoissa, sillä myöhästyminen on erittäin epäkohteliasta. Puheiden ja muun ohjelman aikana kunnioitetaan esiintyjiä eli kuunnellaan hiljaa. Puheiden ja esitysten aikana ei myöskään sovi juoda eikä syödä. Juhlasalissa tulisi pysyä aina, kuin mahdollista. Jos on tarve poistua juhlasalista, teethän sen mahdollisimman huomaamattomasti sopivassa tilanteessa. Vuosijuhlavastaavat huolehtivat siitä, että juhlavieraat saavat juhlien aikana muutamia taukoja, joiden aikana voit poistua juhlasalista ja esim. käydä ottamassa kuvia avecisi kanssa.

Juomis- ja illallisohjeet

Alkumaljan tarkoituksena on rentouttaa tunnelmaa, jotta kaikki viihtyisivät odotellessaan viimeistenkin juhlavieraiden pääsyä paikalle. On kuitenkin hyvä muistaa jättää lasin pohjalle sen verran helmeilevää, että on jotain mitä kohottaa tervehdyspuheen yhteydessä. Kun ruoka on tuotu pöytään, on kohteliasta odottaa, kunnes koko pöytäseurueelle on tarjoiltu. Ruokailun ohella nautitaan snapseja ja lauletaan snapsilauluja. Snapsin nauttimisessa ja skoolauksessa on hyvä muistaa seuraavat säännöt: Malja kohotetaan olkapäiden korkeudelle. Huomioithan kohottaa maljan molemmille vierustovereillesi sekä lopuksi vielä vastapäätä istuvalle. Lasit lasketaan pöydälle yhtä aikaa. Jos viralliset etikettisäännöt sattuvat jossain vaiheessa unohtumaan, on parasta turvautua normaaliin maalaisjärkeen.

Juhlaillallinen

Ennen juhlasaliin siirtymistä tervehditään juhlavastaavie ja nautitaan tervetuliaismalja. Juhlijat saavat omat pöytäpaikkansa selville esillä olevasta pöytäkartasta. Hyvien tapojen mukaisesti vieraat saattavat avecinsa pöytään. Oman paikan löytymisen jälkeen on kohteliasta esittäytyä pöytänaapureille. Juhlavieraat odottavat seisten, kunnes koko pöytäseurue on paikalla, ja istuvat vasta sen jälkeen. Jokaiselle paikalle on katettu illalliskortti, josta selviää ruokalistan lisäksi illan ohjelma ja esiintyjät.

Laulut

Pöytään istuessasi löydät paikaltasi tilaisuutta varten tehdyn lauluvihon. Seremoniamestari aloittaa yhteiset laulut. Tällainen on esimerkiksi Helan går. Muita lauluja, joita on lauluvihkossa, pöytäkunnat voivat harrastaa mm. snapsien yhteydessä ja se on myös toivottavaa. Muistathan esittää laulutoiveesi kohteliaasti seremoniamestarille.

Frakkiin pukeutuminen

Juhliin voi pukeutua frakkiin. Myös tumma puku on sallittu, tosin frakki on vuosijuhlissa yleisempi valinta, ja sen käytössä opastavat mm. pukuvuokraamot. Tumma puku on musta, tummansininen tai tummanharmaa ja yksivärinen. Liituraita ei siis käy. Puku voi olla yksi- tai kaksirivinen. Paita on valkea ja siihen kuuluu kalvosimet. Solmio tai solmuke on tyyliltään hillitty sekä pukuun ja tilanteeseen sopiva. Frakin kanssa käytettävä solmuke ja taskuliina ovat valkoiset. Jalkineet ovat mustat, ohutpohjaiset ja sukat tummat. Frakkiin pukeuduttaessa ei koskaan käytetä rannekelloa. Taskukelloa voi sen sijaan käyttää. Sen oikea paikka on housujen vasemmanpuoleisessa taskussa.

Iltapukuun pukeutumien

Tärkeintä on, että sekä iltapuvun että juhlapuvun helma peittää käyttäjänsä nilkat. Puvun tulee siis olla täyspitkä. Hansikkaita käytettäessä sormukset puetaan hansikkaiden alle. Puvun kanssa voi käyttää siroa korukelloa, joka puetaan hansikkaiden päälle. Juhlavan iltapuvun kanssa käytetään asuun sopivaa iltalaukkua, joka on pienikokoinen, mahdollisimman siro ja mielellään olkahihnaton. Pitkät hiukset ovat aina kiinni. Tämä koskee kaikkia. Jos hiukset ovat sen pituiset, että ne saa kiinni, ne laitetaan kiinni (ponihäntä ei ole etiketinmukainen). Hiukset on oltava siis kauniisti nutturalla tai niin, että ne eivät roiku olkapäillä! Lisäksi pukeutumisessa tulee olla hartiat peitettynä ja hartiahuivi on yleisin tapa peittää hartiat. Pääruoan alkaessa voit kuitenkin ottaa halutessasi huivin pois hartioiltasi. 

Ylioppilaskuntien, osakuntien ja ainejärjestöjen nauhat

Frakkiin pukeutuessa kantavat nauhaa siten, että nauha laskeutuu oikealta olkapäältä alas ja vasemmalle. Frakin kanssa nauhaa kannetaan liivin ja paidan välissä. Sopiva korkeus on frakkipaidan helmiäisnappien välissä. Tumman puvun kanssa nauhaa kannetaan samaan malliin, mutta solmion päällä ja takin alla. Nauha kannattaa kiinnittää paitaan oikean olkapään kohdalta esimerkiksi hakaneulalla, jottei se kierry tai liiku pois paikaltaan illan aikana.

Iltapukuun pukuetuessa nauhaa kannetaan niin, että se laskeutuu vasemmalta olkapäältä oikealle. Huomioi, että nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Mikäli tämä ei ole puvun kanssa mahdollista, taitellaan nauhasta ruusuke, joka kiinnitetään esimerkiksi hakaneulalla pukuun vasemman rinnan kohdalle. Ruusukkeen tekeminen on yleisempi vaihtoehto. Taittelu kannattaa opetella itse, mutta tarvittaessa neuvoa ja apua voit hakea Enklaavin hallituslaisilta.

Mikäli kannat useampia nauhoja, kannattaa tarkistaa nauhan myöntäjätaholta, saako nauhaa käyttää toisten ylioppilaskuntien tai osakuntien nauhojen kanssa. Yleensä näin saa tehdä, mutta sen ylioppilaskunnan nauhaa, jonka tilaisuudessa ollaan, pidetään ylempänä. Nauhat kannattaa kiinnittää toisiinsa takapuolelta teipillä, jotta ne pysyvät siististi paikallaan illan riennoissa. Teippiä ei tosin kannata jättää nauhaan pitkäksi aikaan, jottei se imeydy kiinni nauhaan ja pilaa tätä.